Minns du när en kassa var till för att registrera försäljning och få ut ett kvitto? När du behövde slå in samma belopp en gång till i kortterminalen och få ut ytterligare ett kvitto? I restaurangen kunde gästerna få höra att de behövde ”gå fram till kassan”, efter att ha fått en pappersnota vid bordet. Servisen sprang fram och tillbaka mellan borden, köket och kassan, skrev ner allt på ett block för att sedan slå in det i kassan. Behövde ett annat sällskap hjälp samtidigt fick de lov att vänta in servisens springrunda först. I lunch- och snabbmatsrestaurangen stod en personal i kassan under rusningstid för att slå in alla beställningar, medan köket ropade ut de som var färdiga.
Visst är det skönt att det inte ser ut så längre? Idag har varje servis hela kassasystemet i fickan vart de än går. Beställningar, köksmeddelanden, bordskarta, betalning och kvittoskrivare — allt i en trådlös kortterminal på höften. Eller så tar gästerna hand om sina egna beställningar med mobilen via QR-koder på bord. Då får servisen mer tid över till att prata med gäster och rekommendera mat och dryck.
I snabbmatsrestaurangen jobbar alla i köket medan gästerna sköter beställningen själva i en självservicekiosk eller mobilen. De följer sin beställning på en upphämtningsskärm och hämtar den när den är klar.
I vår nya digitala värld behöver vi inget papper. Papperskvitton, anteckningsblock och pappersbongar är ett minne blott. Servisens anteckningsblock har blivit en touchskärm i en kortterminal. Kökets bongskrivare har bytts ut mot en lättöverskådlig touchskärm på väggen. Och vill gästen inte ha kvitto behöver det inte ens skrivas ut.
Allt manuellt arbete med att lägga in dagsrapporter i bokföringssystemet är också borta tack vare smarta integrationer. Nu finns det mer tid över till att analysera ekonomin och optimera verksamheten.
Idag består restaurangens vardag av mindre spring och mer tid för bättre service. Kassasystemet används inte bara för att registrera försäljning. Det är navet i verksamheten. Och medan kassan numera snarare jobbar i bakgrunden träder i stället de nya smarta verktygen fram i centrum. Tack vare den här utvecklingen har vi kunnat skapa smartare flöden och bättre lönsamhet för tusentals restauranger.
Vi hjälper er att jobba smartare!